Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα: Μίκα Χαρίτου - Φατούρου

Μίκα Χαρίτου - Φατούρου
1931 – 2014


Διακεκριμένη ελληνίδα ψυχολόγος, διεθνώς γνωστή για τις μελέτες της περί ψυχολογίας των κρατικών οργάνων καταστολής. Υπήρξε από τις πρωτεργάτριες της Κλινικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα.
Η Μίκα Χαρίτου - Φατούρου γεννήθηκε το 1931 και σπούδασε ψυχολογία στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα και διετέλεσε καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η διεθνώς πρωτοποριακή ψυχολογική και κοινωνική μελέτη της για τους βασανιστές «Ο βασανιστής ως όργανο της κρατικής εξουσίας» (εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα») στηρίχτηκε στο μοντέλο των βασανιστών του διαβόητου δικτατορικού ΕΑΤ-ΕΣΑ και αποτέλεσε σταθμό για τις νεότερες γενιές μελετητών. «Βασανιστής δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» ήταν το αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνάς της, για τις ανάγκες της οποίας το 1975, ένα χρόνο μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, είχε παρακολουθήσει, με ειδική άδεια, την πρώτη δίκη των βασανιστών στην Αθήνα. Νεαρή, τότε, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ήθελε να «διερευνήσει το φαινόμενο του σαδισμού», όπως είχε πει σε μια συνέντευξή της.
Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής για το επάγγελμα των ψυχολόγων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, σύμβουλος της Διεθνούς Εταιρείας Συμβουλευτικής και επίτιμη πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Κακοποίησης.
Οι δραστηριότητες και οι ενέργειές της συνέβαλαν στη σύνδεση της ψυχολογίας με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, σε μελέτες της και βιβλία για την ψυχοθεραπεία, τα προβλήματα προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά του δρόμου, τη συμβουλευτική γυναικών. Ήταν υποψήφια βουλευτής με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 και 1990.
Η Μίκα Χαρίτου - Φατούρου έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιανουαρίου του 2014, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/772#ixzz3PZNik8Ki